17 January 2010

Training of Trainer 1 (TOT 1) KRIM PUSAT

             Alhamdulillah pada 16 Januari 2010, KRIM PUSAT berjaya melaksanakan sesi TOT 1 bagi kawasan lembah klang yang meliputi KRIM Shah Alam Klang, Gombak dan DHL. Seramai 27 orang penggerak ikhwah dan akhawat berjaya menghadiri sesi TOT 1 ini dengan jayanya.

             Program bermula seawal jam9 pagi selepas sesi pedaftaran yang diuruskan oleh akh Farhan Selamat. TOT 1 ini dijalankan sepenuhnya oleh Tuan Hj Dr Arif (motivator) yang menurunkan ilmu dan pengalamannya bagi menyampaikan modul yang akan digunakan oleh remaja2 di seluruh negara.            TOT 1 kali ini,Ustaz Arif (panggilan yang lebih mesra) menyampaikan modul BELAJAR POWER kepada kami. Namun begitu Ust Arif memulakan separuh hari dengan sesi mukadimah terhadap penggerak2 krim (selepas ini dipanggil sebagai peserta) agar memahami tugas dan tanggungjawab seorang daie terhadap kerja2 dakwah kepada remaja.

              Sesi selepas solat dan makan lebih mencabar para peserta dengan desakan2 dan cabaran2 utk menyelesaikan beberapa tugasan (seperti aktiviti yang selalu penggerak buat pada remaja). Suasana kadang-kala agak tegang dengan nada2 suara yang tegas drpd Ust Arif apabila peserta gagal bekerjasama dengan baik dan serius.             Namun begitu penggakhiran slot disudahi dengan sesi 'hiba' @ titisan air mata. InsyaAllah teknik dan kaedah yang dipertontonkan dapat digunapakai oleh peserta2. Jam 5 petang satu lagi slot daripada PSM Pusat tentang Dakwah Fardiah oleh Ust Muhammad Ismail.            InsyaAllah dengan pengalaman pertama ini, TOT 2 yang mungkin ke selatan dahulu akan dijalankan dengan lebih sempurna lagi. Apapun antara ayat yg penting disampaikan oleh Ust Arif.....jangan lupa berdoa dan minta kepada Allah swt sebelum kita mulakan apa sahaja perancangan kita(GEREM).

Wartawan Krim Pusat (baru belajar menulis)
Cikgu Hardi

No comments:

Post a Comment

Sila komen....